Skip to content
Ewa Podsiadły-Natorska & Rafał Natorski
Menu
  • Kategorie
    • Natorscy komentują
    • Natorscy smakują
    • Natorscy przeżywają
    • Natorscy wychowują
  • Nasza firma
  • O Natorskich
  • Książki Ewy
  • Kontakt
Menu

Tarta z dynią, batatem i szynką szwarcwaldzką

Posted on 10 listopada, 2016 by Ewa

Na początku było jak zwykle: problem, co zrobić na obiad i kompletna pustka w głowie. Później zrobiło się ciekawie: mój drogi mąż wybrał się do sklepu, wrócił z siatką wypchaną zakupami i powiedział: jesteś w „MasterChefie”. Masz składniki, zrób z tego pyszny obiad.

A składniki przyniósł od Sasa do lasa. Ciasto francuskie, jajka, mozzarella, słodkie ziemniaki, dynia, pomidorki koktajlowe, szynka szwarcwaldzka, papryka…Ta ostatnia do koncepcji mi nie pasowała. Z pozostałych wyczarowałam bardzo smaczną tartę. Spontaniczne pomysły są najlepsze. Gorąco polecam!

Składniki:

– opakowanie ciasta francuskiego
– opakowanie szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej
– pół niedużej dyni
– 2 małe bataty (słodkie ziemniaki)
– 6 jajek
– duża garść startej mozzarelli
– kilkanaście pomidorków koktajlowych
– 50 g masła
– sól, pieprz, słodka papryka
– oliwa i masło do smażenia + masło do wysmarowania formy

Wykonanie:

Na dużej patelni rozgrzać oliwę i masło. Szynkę porwać na nieduże kawałki i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Podsmażać przez kilka minut.

Dynię obrać, pokroić w kostkę. Bataty również obrać i pokroić w półplasterki. Dynię i bataty dorzucić do szynki, podsmażać przez kolejnych kilka minut.

Do miseczki wbić jajka. Dodać startą mozzarellę, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką.

Formę do tarty wysmarować masłem. Wyłożyć ciasto francuskie (najwygodniej kupić ciasto okrągłe, bardzo ułatwia pracę). Docisnąć do dna formy, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć masę z patelni (szynkę z dynią i batatami). Na to wylać równomiernie masę jajeczną. Na tarcie porozkładać umyte pomidorki koktajlowe (w całości), obłożyć kawałeczkami masła.

Piec w 190 stopniach przez ok. 45 minut, aż masa się zetnie, a tarta się ładnie zarumieni. Na ostatnie 5-10 minut włączyć opcję grill.

Smacznego!

Ewa

Ostatnie wpisy

  • Chore dziecko w domu – rodzinny survival
  • „Dobry wygląd i dzikie pożądanie to za mało, by stworzyć piękny związek”. Refleksje psychoterapeutki Katarzyny Kucewicz z czasów pandemii
  • Hurts – „Faith”. Powrót w wielkim stylu
  • Dlaczego robienie sobie jaj z depresji nie jest fajne
  • „The End of The F***ing World”. Jak te dzieciaki grają!
©2023 Ewa Podsiadły-Natorska & Rafał Natorski | Built using WordPress and Responsive Blogily theme by Superb
Korzystamy z plików cookie, by ułatwić korzystanie z naszej strony. Korzystając ze tej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.