W tym przepisie mięso mielone łączymy ze startą marchewką i sosem sojowym, co może dziwić, ale zapewniam, że to sposób na bardzo smaczne i szybkie danie. Tak przygotowany hamburger w połączeniu z bułką i świeżymi warzywami zasmakuje każdemu. Pycha!
Dodatkową zaletą orientalnych burgerów jest fakt, że nie potrzebują żadnej panierki (która zazwyczaj chłonie tłuszcz z patelni jak gąbka).
Do tych hamburgerów najlepsza będzie bułka hamburgerowa z sezamem. Przed podaniem należy ją podpiec lub podgrzać (u mnie w piekarniku przez parę minut). Burgery najlepiej smakują ze świeżą sałatą, cienko pokrojonym ogórkiem i papryką. Można dodać też plasterek pomidora. Są bardzo soczyste, dobrze doprawione i pyszne.
Składniki:
– 500 g mielonego mięsa z indyka
– 2 marchewki
– 2 nieduże cebule
– 2 łyżeczki sosu sojowego
– spora szczypta soli i czarnego pieprzu
– oliwa do smażenia
Wykonanie:
Obrane i umyte marchewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulki drobno posiekać. Startą marchewkę i cebulki dodać do mięsa. Całość starannie wymieszać. Wlać sos sojowy, doprawić przyprawami. Jeszcze raz wszystko wymieszać na jednolitą masę.
Uformować okrągłe, płaskie burgery (z tej ilości wyjdzie nam ich ok. sześć) – spłaszczyć je lekko na patelni.
Rozgrzać oliwę. Smażyć burgery po 5 minut z każdej strony, na wolnym ogniu, aż ładnie zbrązowieją.
Podawać od razu, choć dobre są również na zimno.
Smacznego!