Gdy mamy możliwość, nie żałujemy sobie jeżyn. Są zdrowe i można z nich wyczarować błyskawiczne przekąski. Zachęcam szczególnie do łączenia jeżyn z bananami – to moje odkrycie. Serdeczne polecam!
Jeżyna jest siostrą maliny, obecnie trochę mniej popularną. Ale za to bardzo zdrową. Zawiera witaminę E (najwięcej spośród wszystkich owoców!), C, PP, A i z grupy B (B6, B9 – kwas foliowy, B1, B12, B2), błonnik, potas, magnez, wapń, żelazo, pektyny, garbniki, kwasy organiczne. W jeżynach obecne są silne przeciwutleniacze, które chronią przed różnymi groźnymi chorobami.
Spożywanie jeżyn zabezpiecza organizm przed atakiem szkodliwych wolnych rodników, a także przed rozwojem nowotworów, wzmacnia układ odpornościowy, działa moczopędnie, antybiotycznie, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Jeżyny uspokajają, spowalniają procesy starzenia się organizmu, podkręcają metabolizm i regulują pracę przewodu pokarmowego.
Jeżyny można jeść na surowo, przerabiać na kompoty, dżemy, soki, nalewki, likiery, dodawać do wypieków i deserów serwowanych na zimno. Ponieważ pasują do mleka i jogurtu, są idealne jako składnik koktajlu.
Niektórzy skarżą się jednak na kwaskowaty smak jeżyn. Mam na to radę – moim odkryciem jest połączenie czarnych jeżyn z bananami, które są słodkie. Taka mieszanka znakomicie do siebie pasuje i wzajemnie się uzupełnia.
Rożki z jeżynami i bitą śmietaną
Składniki:
– ciasto francuskie (śmiało możemy kupić gotowe)
– dwie garści jeżyn
– banan
– cukier
– śmietanka kremówka 30 albo 36 proc.
– łyżeczka cukru pudru
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką i pokroić na kwadraty, mniej więcej o wymiarach 10 na 10 cm. Banana pokroić w plasterki. Przy jednym z rogów ułożyć 2-3 plasterki banana, położyć parę umytych i osuszonych jeżyn, delikatnie posłodzić (dosłownie ociupinę, choć można zrobić też parę rożków bez cukru, będą wtedy mniej słodkie). Złożyć rożka w trójkąt, brzegi zakleić, dociskając widelcem. Włożyć do piekarnika na 20-25 minut i piec w 200 stopniach.
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Rożki wystudzić i podawać z keksem bitej śmietany, przystrojone jeżynami.
Smacznego!
Ewa