Frittata pełna warzyw z boczkiem
Przepyszne danie bogate w sezonowe warzywa zapieczone pod jajeczną pierzynką. Mięsożerców zadowoli dodatek smażonego boczku.
Frittata to bardzo proste w wykonaniu i smaczne danie, które można przyrządzić na wiele sposobów. Najczęściej składniki podsmaża się na patelni, zalewa masą jajeczną i dusi pod przykryciem bądź zapieka. Frittata to dobry sposób na przemycenie do potrawy mnóstwa warzyw. Do tego zioła, jajka i ewentualnie mięsiwo, jeśli macie na nie ochotę – ot, cała filozofia. Reszta zrobi się sama.
Składniki (na ok. 4 porcje):
– 2-3 garści fasolki szparagowej (użyłam żółtej)
– kilka plastrów boczku
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2-3 małe marchewki
– pęczek botwinki
– cukinia
– 3 pomidory
– 5 jajek
– 1/4 szklanki mleka
– przyprawy: sól (himalajska), pieprz, kurkuma, słodka wędzona papryka, suszone oregano, ewentualnie gałązka świeżego oregano
– dobry tłuszcz do smażenia (tym razem zdecydowałam się na smalec gęsi)
Wykonanie:
Zacząć od przygotowania fasolki. Fasolkę odszypułkować, opłukać, przekroić na pół albo na trzy części, zalać wodą i wstawić do gotowania. Niech się gotuje, aż stanie się chrupka.
W międzyczasie przygotować resztę warzyw. W dużym rondlu z grubym dnem (najlepiej z odpinaną rączką) rozgrzać tłuszcz (niewiele – jeśli boczek jest tłusty, można z niego zrezygnować). Podsmażyć pokrojony w plasterki boczek. Dorzucić posiekaną w kostkę cebulę i pokrojone w plastry ząbki czosnku. Chwilę podsmażyć. Marchewki umyć, obrać (młode wystarczy oskrobać bądź wyszorować), pokroić w plasterki, dorzucić. Smażyć, często mieszając.
Botwinkę dokładnie umyć, buraczki pokroić w plastry i dodać do warzyw, a po chwili dodać również posiekane łodyżki i liście. Smażyć dalej. 2/3 cukinii zetrzeć na grubych oczkach tarki i wrzucić do rondla. Przemieszać, podsmażyć. Pozostałą część cukinii pokroić w plastry i odłożyć na bok.
Do rondla z warzywami dodać sparzone i pokrojone w kostkę pomidory. Całość wymieszać. Dodać odcedzoną fasolkę szparagową (uważać, żeby jej nie rozgotować). Porządnie doprawić (można użyć też swoich ulubionych przypraw!).
Jajka rozbełtać w misce widelcem albo trzepaczką razem z mlekiem. Masą jajeczną zalać warzywa w rondlu. Na wierzchu rozłożyć plastry cukinii. Można położyć gałązkę świeżych ziół, np. oregano.
Piec w 180 stopniach przez ok. 20-30 minut, aż masa jajeczna się zetnie i zarumieni.
Smacznego!
Wskazówki:
- Frittatę najlepiej robić w naczyniu, które jednocześnie nadaje się do smażenia i pieczenia. Doskonałe do tego są rondle z odpinaną rączką. Jeśli nie macie takiego cudnego gara, usmażone warzywa przełóżcie do żaroodpornego naczynia, zalejcie masą, dodajcie plastry cukinii i upieczcie.
- Danie najlepiej podać z lekką sałatką, np. z sałaty, rzodkiewki i jogurtu.
- Do przygotowania frittaty możecie wykorzystać resztki, jakie zalegają w waszej kuchni. Eksperymentujcie z połączeniami, smakami, produktami. U mnie jest fasolka, botwinka, boczek, marchewka, pomidory, cukinia… Trochę zaskakująco – a całość smakuje wybornie.
- Spożywanie boczku jest zgodne z dietą Anny Lewandowskiej, którą stosuję. Ważne, żeby potrawy nie łączyć z węglowodanami, dlatego nie ma tu spodu z ciasta, ziemniaków, makaronu czy kaszy.
Ewa