Być może macie swój ulubiony przepis na placuszki z bananów. A może nie? Ten sposób na bananowe placki jest naprawdę świetny – prosty i szybki, a efekt bardzo smakowity. Ciekawym dodatkiem do ciasta są wiórki kokosowe. Polecam!
Placuszki smażę na maśle sklarowanym (klaruję je sama) albo na oleju kokosowym – wtedy nie wchłaniają tłuszczu, więc są zdrowsze i smaczniejsze. Możecie podawać je, z czym tylko chcecie. Najlepsze będą z orzechami i świeżymi owocami. Placki można też przełożyć ulubionym serkiem (np. homogenizowanym) bądź jogurtem naturalnym albo polać syropem i podać w formie smacznego kopca, jeden na drugim.
Składniki:
– 3 banany
– 3 jajka
– 2 łyżki mąki
– spora garść wiórków kokosowych
– łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta cynamonu
– tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Banany rozgnieść w miseczce widelcem. Dodać pozostałe składniki i wszystko zblenderować (zmiksować) na gładką masę. Na patelni rozgrzać tłuszcz (u mnie sklarowane masło). Placuszki nakładać na patelnię małymi partiami i smażyć do zbrązowienia z obu stron. Podawać od razu.