Skip to content
Ewa Podsiadły-Natorska & Rafał Natorski
Menu
  • Kategorie
    • Natorscy komentują
    • Natorscy smakują
    • Natorscy przeżywają
    • Natorscy wychowują
  • Nasza firma
  • O Natorskich
  • Książki Ewy
  • Kontakt
Menu

Babeczki na cieście francuskim z jabłkami

Posted on 6 listopada, 201622 stycznia, 2018 by Ewa

Smaczne, szybkie w przygotowaniu babeczki, będące połączeniem jabłek i rodzynków z ciastem francuskim. Warto mieć zawsze w lodówce albo zamrażalniku gotowe ciasto francuskie, by wykorzystać je w dowolnym momencie. Polecam.

Składniki (na ok. 10 babeczek):

– płat gotowego ciasta francuskiego (275 g)
– 2 duże jabłka
– łyżka rodzynków
– łyżka cukru
– spora szczypta cynamonu
– łyżeczka mąki pszennej
– 1 jajko
– sok z cytryny
– mąka do oprószenia stolnicy
– masło do wysmarowania foremek

Wykonanie:

Ciasto francuskie wyjąć z lodówki na około godzinę przed przygotowaniem. Następnie delikatnie je rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką.

Metalowe foremki na babeczki wysmarować masłem. Z ciasta francuskiego wycinać szklanką okręgi i wciskać je w dno foremek.

Przygotować nadzienie. Jabłka umyć, obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Skropić sokiem z cytryny (nie za obficie), żeby nie ściemniały. Wrzucić rodzynki, dosłodzić cukrem, dodać cynamon i mąkę. Całość starannie wymieszać.

Masę rozdzielić między wyłożone ciastem foremki. Z pozostałego ciasta francuskiego wyciąć cienkie paseczki i na babeczkach zrobić kratkę.

Jajko roztrzepać widelcem w kubeczku. Posmarować babeczki jajkiem przed włożeniem do piekarnika.

Piec w 220 stopniach przez ok. 15-20 minut, aż babeczki ładnie się zrumienią.

Smacznego!

Ostatnie wpisy

  • Chore dziecko w domu – rodzinny survival
  • „Dobry wygląd i dzikie pożądanie to za mało, by stworzyć piękny związek”. Refleksje psychoterapeutki Katarzyny Kucewicz z czasów pandemii
  • Hurts – „Faith”. Powrót w wielkim stylu
  • Dlaczego robienie sobie jaj z depresji nie jest fajne
  • „The End of The F***ing World”. Jak te dzieciaki grają!
©2023 Ewa Podsiadły-Natorska & Rafał Natorski | Built using WordPress and Responsive Blogily theme by Superb
Korzystamy z plików cookie, by ułatwić korzystanie z naszej strony. Korzystając ze tej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.