Smaczne, szybkie w przygotowaniu babeczki, będące połączeniem jabłek i rodzynków z ciastem francuskim. Warto mieć zawsze w lodówce albo zamrażalniku gotowe ciasto francuskie, by wykorzystać je w dowolnym momencie. Polecam.
Składniki (na ok. 10 babeczek):
– płat gotowego ciasta francuskiego (275 g)
– 2 duże jabłka
– łyżka rodzynków
– łyżka cukru
– spora szczypta cynamonu
– łyżeczka mąki pszennej
– 1 jajko
– sok z cytryny
– mąka do oprószenia stolnicy
– masło do wysmarowania foremek
Wykonanie:
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki na około godzinę przed przygotowaniem. Następnie delikatnie je rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką.
Metalowe foremki na babeczki wysmarować masłem. Z ciasta francuskiego wycinać szklanką okręgi i wciskać je w dno foremek.
Przygotować nadzienie. Jabłka umyć, obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Skropić sokiem z cytryny (nie za obficie), żeby nie ściemniały. Wrzucić rodzynki, dosłodzić cukrem, dodać cynamon i mąkę. Całość starannie wymieszać.
Masę rozdzielić między wyłożone ciastem foremki. Z pozostałego ciasta francuskiego wyciąć cienkie paseczki i na babeczkach zrobić kratkę.
Jajko roztrzepać widelcem w kubeczku. Posmarować babeczki jajkiem przed włożeniem do piekarnika.
Piec w 220 stopniach przez ok. 15-20 minut, aż babeczki ładnie się zrumienią.