Skip to content
Ewa Podsiadły-Natorska & Rafał Natorski
Menu
  • Kategorie
    • Natorscy komentują
    • Natorscy smakują
    • Natorscy przeżywają
    • Natorscy wychowują
  • Nasza firma
  • O Natorskich
  • Książki Ewy
  • Kontakt
Menu

Deser waniliowy z owocami w syropie

Posted on 3 listopada, 201624 listopada, 2016 by Ewa

Bardzo smaczny i łatwy w wykonaniu deser, który można dowolnie modyfikować. Zróbcie go rano, bo musi się porządnie schłodzić, dzięki czemu wieczorem poczęstujecie bliskich przysmakiem, który pięknie prezentuje się na stole.

Parę podpowiedzi. Masę śmietankową można zrobić ze smakowym serkiem homogenizowanym (np. truskawkowym), wtedy jednak pomijamy dodatek aromatu. Kremówka może być 30 albo 36 proc. U mnie była płynna trzydziestka, więc masa wyszła dość lejąca – a jeśli użyjecie gęstej trzydziestki szóstki, pięknie się ubije na puszystą masę. Dla końcowego efektu nie ma to jednak większego znaczenia.

Do syropu można użyć innych ulubionych owoców – jagód, malin. Jeśli syrop zrobicie z podwójnych proporcji, sos możecie wykorzystać później – doskonale smakuje z jogurtem naturalnym albo lodami.

Składniki (2 porcje):

(na masę serową):
– pół szklanki śmietany kremówki
– 2 łyżki cukru pudru
– łyżeczka żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości gorącej wody i wystudzona
– opakowanie (150 g) waniliowego serka homogenizowanego
– kilka kropli aromatu waniliowego (można pominąć)

(na syrop):
– 1/4 szklanki cukru
– pół szklanki wody
– 300 g miękkich owoców (u mnie maliny i jeżyny)

Wykonanie:

Przygotować masę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać wychłodzoną żelatynę i, ciągle ubijając mikserem, serek homogenizowany oraz aromat waniliowy (jeśli masa będzie płynna, w porządku, może tak zostać). Gdy masa będzie jednolita, przelać ją do pucharków i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Przygotować syrop. Owoce umyć na sicie i osuszyć. Do rondelka wlać wodę, dodać cukier i zagotować. Kiedy cukier się rozpuści, włożyć owoce, wymieszać, doprowadzić do wrzenia i od razu zdjąć z ognia. Odstawić do wystudzenia. Wskazówka: do syropu w wersji dla dorosłych można dodać pół kieliszka ulubionego alkoholu.

Przed podaniem masę śmietankową polać zimnymi owocami w syropie.

Smacznego!

Ewa

Ostatnie wpisy

  • Chore dziecko w domu – rodzinny survival
  • „Dobry wygląd i dzikie pożądanie to za mało, by stworzyć piękny związek”. Refleksje psychoterapeutki Katarzyny Kucewicz z czasów pandemii
  • Hurts – „Faith”. Powrót w wielkim stylu
  • Dlaczego robienie sobie jaj z depresji nie jest fajne
  • „The End of The F***ing World”. Jak te dzieciaki grają!
©2023 Ewa Podsiadły-Natorska & Rafał Natorski | Built using WordPress and Responsive Blogily theme by Superb
Korzystamy z plików cookie, by ułatwić korzystanie z naszej strony. Korzystając ze tej strony, wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.