Zupka warzywna z kleikiem kukurydzianym dla malucha

Pożywna, zdrowa i naprawdę smaczna (naprawdę!) zupka, którą każdy niemowlak powinien zjeść z apetytem. Z włoszczyzną, kleikiem i – opcjonalnie – mięskiem. Porcja witamin na dziecięcym talerzu.

Rozszerzamy Filipkowi dietę od szóstego miesiąca życia. Cały czas karmiony jest piersią, ale poza tym (ma prawie osiem miesięcy) dopisuje mu apetyt i wsuwa wszystko, aż mu się uszy trzęsą! Trzeba go pilnować, bo sam nie odmówi niczego ;-). Ale początki rozszerzania diety do łatwych nie należały… Zaciskane warg, kręcenie głową, nerwy były na porządku dziennym. Aż bałam się, że mamy niejadka. A ponieważ synek jadł malutko, za namową lekarki posiłkowałam się słoiczkami. Zresztą było już raz, że się nastałam przy garach, nagotowałam, a mały zjadł pół łyżeczki, stęknął – i to by było na tyle.

Teraz też sięgam po słoiczki (zawsze sprawdzam skład!), ale odkąd Filipek zaczął jeść dużo więcej, z przyjemnością mu gotuję. Bywają posiłki nietrafione (jak na razie, nad czym głęboko ubolewam, mały nie pokochał kaszy jaglanej – ale już nad nim pracuję ;-). Bywają też strzały w dziesiątkę. Takim strzałem okazała się zupka, której przepis publikuję poniżej.

To stara jak świat receptura na zupkę jarzynową z kleikiem ryżowym, natką pietruszki, mięsem i masłem. Doskonała dla brzuszka. Bez niektórych składników i zmiksowana na gładko może być jednym z pierwszych posiłków przy rozszerzaniu diety.

Jeśli gotujesz sama…

– Upewnij się, że sięgasz po produkty najlepszej jakości (od sprawdzonych, zaufanych dostawców)
– Nie używaj soli
– Konsystencję posiłku dostosuj do wieku dziecka. Zdaniem specjalistów nie należy zbyt długo podawać papek – niemowlak musi nauczyć się rzuć, gryźć również z tego powodu, że wpływa to na rozwój mowy. Tutaj można przeczytać, jaką konsystencję powinny mieć posiłki podawane maluchowi

Zupka warzywna z kleikiem kukurydzianym dla malucha

Składniki (na ok. 250-260 ml zupy)

– włoszczyzna: marchewka, pietruszka, kawałek selera, por* (od 7. miesiąca)
– 2 małe ziemniaki lub 1 duży
– 2 łyżki płatków ryżowych
– łyżeczka posiekanej natki pietruszki* (od 6-7. miesiąca)
– ziele angielskie* (od 6-7. miesiąca)
– 30 g surowego mięsa drobiowego (pierś z kurczaka lub indyka)
– łyżeczka masła

Wykonanie:

Mięso dokładnie umyć, umieścić w garnku, zalać wrzątkiem. Dorzucić ziele angielskie i gotować przez ok. 10 minut do miękkości. Ugotowane mięso posiekać.

Włoszczyznę i ziemniaki obrać, dokładnie umyć, pokroić w nieduże kawałki. Umieścić w drugim garnku, zalać wrzątkiem (warzywa powinny zanurzyć się w wodzie) i ugotować do miękkości. Gdy zmiękną, zmiksować je (regulując konsystencję – nie za drobno, bo zupę będziemy miksować raz jeszcze). Dodać kleik kukurydziany (płatki) oraz posiekaną natkę pietruszki, gotować przez 2-3 minuty. Dorzucić mięso, zagotować, zmiksować wszystko raz jeszcze. Zupkę zdjąć z ognia. Dodać masło (lub oliwę z oliwek). Wymieszać. Nakarmić pociechę łyżeczką.

Smacznego!

Ewa

2