Tosty śniadaniowe z roszponką

Znudziły wam się kanapki, owsianka, jajecznica? Przypomnijcie sobie o tostach. Ten przepis wyskoczył z głowy mojego męża. I bardzo mnie to cieszy, bo tosty okazały się kruche, aksamitne w smaku i ogólnie znakomite na śniadanie.

Przygotowanie tostów to bułka z masłem ;-). Tyle że nie bułka, a pieczywo tostowe, koniecznie pełnoziarniste. Do tego dowolne dodatki – ser topiony (do tostów), wędlinka, pomidory, cebulka, przyprawy. Mój mąż kromki pieczywa cienko smaruje masłem, ale oczywiście można to pominąć. Puśćcie wodze fantazji, wykorzystajcie to, co macie w lodówce i zróbcie pyszne śniadaniowe tosty.

A do tostów podaliśmy roszponkę, nasze odkrycie! Te zielone listki są delikatne w smaku. Roszponkę można wykorzystać na wiele sposobów. Warto, bo jest bogata w witaminy i składniki mineralne, a przy tym ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny.

Składniki (na kilka tostów):

– pieczywo tostowe pełnoziarniste
– masło
– szynka gotowana
– kilka plasterków pomidora
– cebula pokrojona w piórka
– oregano
– ser topiony (do tostów)
– garść roszponki, umytej i osuszonej, do podania z tostami

Wykonanie:

Na pieczywie tostowym cienko rozsmarować masło. Układać kolejno: plaster szynki, plaster pomidora, piórka cebuli. Posypać oregano, dodać plaster sera. Zamknąć drugą kromką pieczywa tostowego.

Opiekasz wysmarować oliwą (cienko). Tosty piec na złoto. Po upieczeniu i wyłożeniu na talerz posypać roszponką. Można maczać rożki w keczupie.

Smacznego!

Ewa

1