Tort czekoladowy z kandyzowanymi wiśniami

Tort-rozpusta. Bardzo czekoladowy, bardzo kuszący i bardzo pyszny! A do tego wyjątkowo prosty w wykonaniu. W moim przepisie biszkopt jest jasny, ale jeśli wolicie, możecie przygotować ciemny, dodając trochę kakao.

Tort jest bardzo słodki i sycący. Jeśli chcemy „złamać” jego smak, możemy przełożyć go cienką warstwą niskosłodzonego dżemu (świetna będzie wiśnia albo porzeczka). Możecie również u góry, zamiast kandyzowanych wiśni, ułożyć ulubione owoce. Każde będą pasować.

Tort z powodzeniem można zrobić dzień wcześniej i schłodzić go przez noc w lodówce.

Składniki:

(na biszkopt):
– 3/4 szklanki mąki pszennej
– 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
– 2/3 szklanki cukru
– 5 jajek

(na biały krem):
– 500 ml śmietany kremówki 36%
– 300 g białej czekolady

(na ciemny krem):
– 500 ml śmietany kremówki 36%
– 200 g mlecznej czekolady
– 100 g gorzkiej czekolady

– słodka czarna herbata z cytryną (do nasączenia biszkoptu)
– 3/4 szklanki mleka
– opakowanie (100 g) kandyzowanych wiśni

Wykonanie:

Zrobić biszkopt. Mąkę pszenną i ziemniaczaną połączyć, przesiać i odstawić.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier, łyżka po łyżce, stale ubijając. Następnie dodawać po kolei żółtka (wciąż ubijając). Dodawać, również stopniowo, wymieszane i przesiane mąki, ubijając na najmniejszych obrotach miksera.

Przyszykować tortownicę. Z papieru do pieczenia wyciąć kółko o średnicy tortownicy i wyłożyć nim dno – boków niczym nie smarować i nie wykładać. Wylać ciasto i piec w ok. 170 stopniach przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.

Uwaga: upieczone, jeszcze gorące ciasto wyjąć i upuścić na podłogę, jeszcze w formie, z wysokości ok. 50-60 cm. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Następnie wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.

Gdy wystygnie, przekroić na trzy blaty. Każdy nasączyć herbatą z cytryną.

Przygotować krem biały. Białą czekoladę połamać w drobne kosteczki, wrzucić do rondelka, zalać połową gorącego mleka. Całość dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia czekolady i odstawić do ostudzenia.

Kremówkę (500 ml) ubić na sztywno i wymieszać z rozpuszczonymi białymi czekoladami.

Krem ciemny przygotować tak jak krem biały – czekoladę mleczną i gorzką łamiąc, umieszczając w rondelku, zalewając resztą gorącego mleka. Wymieszać do rozpuszczenia, wystudzić.

Kremówkę (500 ml) ubić na sztywno i wymieszać z rozpuszczonymi ciemnymi czekoladami.

Złożyć tort: na pierwszy biszkopt wyłożyć połowę białego kremu i nałożyć drugim biszkoptem. Rozprowadzić 3/4 kremu ciemnego, przykryć trzecim biszkoptem. Na wierzch tortu wyłożyć resztę białego kremu. Boki wysmarować pozostałym kremem czekoladowym.

Górę udekorować kandyzowanymi wiśniami.

Smacznego!

Ewa

1