Tiramisu

Tiramisu to znany na całym świecie włoski deser, który podaje się silnie schłodzony. Tradycyjnie tiramisu spożywa się we Włoszech na drugie śniadanie – zwłaszcza w upalne dni. Ja wiem, że warto robić go o każdej porze roku.

Istnieje wiele teorii na temat historii tego deseru. Do miana stolicy tiramisu pretendują: Wenecja, skąd pochodzi twarożek mascarpone, Treviso, Siena i Florencja. Każde z tych miast ma własny przepis na jego wykonanie i uważa go za najlepszy. Jedna z legend, szczególnie popularna w Sienie, głosi, że twórcą tego deseru był władca Toskanii Kosma III Medyceusz, który zwykł go serwować na nudnych posiedzeniach rady księstwa. W Wenecji twierdzi się natomiast, że tiramisu było od niepamiętnych czasów ulubioną potrawą dożów i to na długo przed tym, jak rodzina Medici stała się wpływowa.

Tiramisu zrobiło międzynarodową karierę podczas II wojny światowej, kiedy to włoscy żołnierze przebywający w alianckiej niewoli otrzymywali ów deser w paczkach nadsyłanych z domów.

Poniżej podaję prosty i sprawdzony przepis na tiramisu. Możecie go zrobić w dużej formie, najlepiej prostokątnej, albo w szklaneczkach czy pucharkach, od razu dzieląc go na porcje.

Składniki (na 2-3 osoby proponuję zrobić z połowy proporcji):

– 2 szklanki mocnej kawy (najlepiej z ekspresu)
– 4 żółtka
– 4 łyżki cukru pudru
– 500 g serka mascarpone
– 50 ml likieru amaretto
– 200 g podłużonych biszkoptów
– 4 łyżki kakao (najlepiej gorzkiego)
– ewentualnie kilka kostek gorzkiej czekolady, startej

Wykonanie:

Kawę zaparzyć i odstawić do wystygnięcia.

Żółtka połączyć z cukrem pudrem i utrzeć mikserem przez kilka minut. Do powstałego kremu dodawać po łyżce serek mascarpone i miksować po każdym dodaniu.

Wystudzoną kawę wlać do miseczki albo głębokiego talerza i dolać amaretto. Wymieszać.

Przygotować formę do tiramisu. Biszkopt zanurzyć na moment w kawie z likierem (ale nie za długo, żeby nasączony biszkopt się nie rozpadł) i położyć go na dnie formy. Powtórzyć czynność z kolejnymi biszkoptami, aż pokryjemy nimi dno.

Na biszkopty wyłożyć równomiernie połowę kremu i posypać przez sitko kakao. Powtórzyć czynność z biszkoptami i kremem (bez kakao – najlepiej wysypać je na górę przed samym podaniem deseru), tworząc kolejną warstwę – w zależności od wielkości formy wyjdą 2-3 warstwy tiramisu.

Gotowy deser przykryć folią i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Przed podaniem posypać z wierzchu kakao; można też posypać tiramisu startą na wiórki gorzką czekoladą. Kroić na kwadraty gorącym nożem.

Smacznego!

Ewa

1