Szybkie przekąski na imprezę

Rzuciliśmy się na nie z Rafałem jak sępy ;-). Jeśli szukacie przepisu na szybkie przekąski, które można podać na domową imprezę, tym przepisem będziecie zachwyceni.

Składniki:

– płat gotowego ciasta francuskiego (u mnie wersja XXL, 375 g)
– jajko do posmarowania przekąsek
– oregano (można pominąć, zastąpić inną przyprawą albo np. sezamem)
– mąka do oprószenia stolnicy
– sól

Dowolne dodatki:

– kabanos pokrojony w ok. 2-cm słupki
– nieduże kawałeczki ulubionej szynki
– suszone pomidory
– pieczarki przesmażone na patelni z drobno posiekaną cebulką (i wystudzone)
– słupki żółtego sera

Wykonanie:

Przygotować dodatki, które będą nadzieniem przekąsek. Nie przejmujcie się proporcjami. Możecie zdecydować się na 1-2 rodzaje dodatków, możecie też zrobić wersję bezmięsną. Każdy zawijas może być z różnymi dodatkami albo tylko jednym. Jak chcecie. Ja dodatki pomieszałam – były zawijasy z pieczarkami i suszonymi pomidorami, szynką, kabanosem i pieczarkami, sama szynka z żółtym serem. Uwaga! Do każdego zawijasa obowiązkowo dajemy kawałek żółtego sera.

Ciasto francuskie rozwałkować na szeroki prostokąt lub kwadrat, najlepiej na stolnicy podsypanej mąką. Z ciasta wyciąć równe kwadraty o długości boku ok. 10 cm każdy. Kwadrat ustawić jak romb, wierzchołkami do góry (nie bokami). Na środek nałożyć dowolne nadzienie. Boki zawinąć do środka i porządnie skleić.

Jajko rozbełtać w kubeczku z dodatkiem soli.

Przekąski układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej przekąsce ostrym nożykiem zrobić kilka otworów. Posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać oregano. Piec w 200 stopniach przez ok. 10-15 minut do zbrązowienia (należy uważać, bo szybko się przypiekają).

Smacznego!

Ewa

1