Słodko-słona pieczona marchewka i pomidorki koktajlowe

Oto przepis na przepyszną pieczoną marchewkę i pomidorki koktajlowe. Nie podaję precyzyjnych proporcji, bo możemy je dowolnie modyfikować. Życzę smacznego.

Składniki:

– 3-4 duże marchewki
– pomidorki koktajlowe (kilka-kilkanaście sztuk)
– olej z pestek winogron
– ocet balsamiczny
– syrop klonowy (opcjonalnie)
– sól
– papryka (słodka lub ostra – w proszku albo w płatkach)
– gałązka tymianku
– gałązka lubczyku

Wykonanie:

Marchewkę umyć, obrać, osuszyć, po czym pokroić w słupki. Przełożyć do miski. Posypać solą, papryką, wymieszać. Dodać olej z pestek winogron (2-3 łyżki – może być też oliwa z oliwek), ocet balsamiczny (2-3 łyżki) i opcjonalnie 1-2 łyżki syropu klonowego. Całość przemieszać.

Marchewkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na blaszce rozłożyć również umyte i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe (ilość według uznania – ile się zmieści), miąższem do góry. Marchewkę i pomidorki jeszcze raz oprószyć solą, koncentrując się głównie na pomidorkach. Polać je octem balsamicznym, olejem i syropem klonowym (pracę ułatwimy sobie, pokrojone pomidorki wkładając wcześniej do miski razem z marchewką i razem doprawiając). Na marchewce i pomidorkach porozkładać gałązki tymianku i lubczyku.

Piec w 200 stopniach do miękkości marchewek (przez ok. 30 minut). Po 15-20 minutach warto je przemieszać. Tak przygotowane marchewki i pomidorki są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mogą być dodatkiem do drugiego dania albo sałatki czy po prostu zdrową przekąską.

Smacznego!

Ewa

1