Ravioli serowo-bazyliowe z masłem tymiankowym

Te małe włoskie pierożki skradły moje serce. Ciasto jest wyborne, a farsz… poezja! Opracowałam go sama na podstawie różnych przepisów i polecam z czystym sumieniem. Dodatek masła tymiankowego podkreśla smak potrawy. Koniecznie wypróbujcie.

Robiłam kiedyś ravioli i… poległam. Ciasto wyszło za grube, kuliło się podczas wałkowania, a farsz był zbyt wodnisty. To była spektakularna katastrofa! Obiecałam sobie jednak, że kiedyś jeszcze spróbuję zrobić ravioli. Zrobiłam. I oszalałam na ich punkcie!

To ciasto jest genialne – proste w wykonaniu, delikatne, elastyczne, świetnie się z nim pracuje. Jeśli natomiast chodzi o farsz, w większości przepisów spotykam się z sugestią, by wykorzystać ser ricotta. Ponieważ nigdzie nie mogłam go dostać, a do marketu za daleko, kupiłam serek typu włoskiego (Capri). Do tego parmezan, świeża, bazylia, jogurt, czosnek, przyprawy… O, mamo! Ravioli wyszło znakomite, nie rozpadło się w czasie gotowania, a podane z masełkiem tymiankowym po prostu ścięło nas z nóg. Polecam, polecam, polecam!

Składniki:

(na ciasto):
– 2,5 szklanki mąki pszennej
– 1 żółtko
– duża szczypta soli
– szklanka gorącej wody

(na farsz):
– opakowanie serka włoskiego (Capri) – 220 g
– ok. 50 g startego parmezanu
– ząbek czosnku, drobniutko posiekany
– pół pęczka bazylii, drobniutko posiekanej
– parę listków mięty (według uznania, można pominąć)
– sól, pieprz
– kilka łyżeczek jogurtu naturalnego – tyle, żeby masa nie była zbyt sucha

(na masełko tymiankowe):
– ok. 50 g masła
– listki z kilku gałązek tymianku (bez łodyg!)

(dodatkowo):
– świeżo starty parmezan

Wykonanie:

Zrobić ciasto. W misce wymieszać łyżką mąkę, żółtko, sól. Wlać wodę i szybko wymieszać (koniecznie łyżką, żeby się nie poparzyć), a następnie zagnieść ciasto (przez 4-5 minut), aż będzie elastyczne. Zawinąć w ściereczkę i odstawić na 30-60 minut.

Przygotować farsz. Serek wrzucić do miski i ugnieść widelcem. Dodać starty parmezan, czosnek, bazylię, ewentualnie miętę, doprawić do smaku i partiami dodawać jogurt naturalny, po łyżeczce, aż konsystencja farszu będzie odpowiednia (wilgotna, ale nie wodnista). Dokładnie wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy, aż powstaną dwa placki o takiej samej wielkości. Na jednym układać kulki farszu (jak orzechy) co 3-4 cm. Nałożyć drugi płat ciasta, docisnąć w przerwach miedzy farszem. Jeśli ciasto podejdzie powietrzem, zrobić dziurki i znowu zakleić. Wyciąć kwadraty nożem albo radełkiem.

Ravioli układać na ściereczce podsypanej mąką. Gotować w dużej ilości lekko osolonej wody, jeszcze 2-3 minuty po wypłynięciu.

Podawać polane masełkiem tymiankowym zrobionym według przepisu: masło stopić na patelni, pod koniec dodając listki tymianku. Chwilę poczekać, zestawić z ognia. Na talerzu ravioli posypać jeszcze świeżo startym parmezanem.

Smacznego!

2