Pieczona dorada i warzywne stir-fry

Bardzo pyszny obiad do szybkiego przygotowania. Rybę najlepiej zamarynować rankiem, a potem tylko wsunąć ją do piekarnika, w międzyczasie przyrządzając warzywa.

Ryby, ryby, ciągle jestem zła, że jemy ich za mało. My, Polacy i my, Natorscy. Staram się proponować ryby na obiad, ale przywiązanie do mięsa (zarówno nasze, jak i naszych mam, od których dostajemy zapasy) robi swoje. Poza tym ryba musi być dobrze zrobiona, żeby Rafkowi posmakowała. Tylko spróbujcie podać mu łososia z pary… 😉 A dodam, że mój mąż nie jest wybredny. Dlatego ogłaszam sukces. Dorady się udały! Odpowiednio wcześniej zamarynowane w korzennych przyprawach, upieczone i podane na warzywnej, solidnie doprawionej mieszance sezonowych pyszności.

To danie bardzo zdrowe, łatwe w przygotowaniu, dość szybkie. Pracę można sobie rozłożyć w czasie, marynatę robiąc kilka godzin wcześniej (rankiem albo wręcz wieczorem poprzedniego dnia) – nawet jest to wskazane; rybka dzięki temu będzie smaczniejsza. Dodam, że ryby miałam całe (tuszki), a ich obróbka okazała się całkiem prosta! Cieszy mnie to ogromnie, bo dotąd wybierałam głównie filety, do ryb w całości podchodząc z pewną rezerwą.

Warzywa robi się migiem – możecie śmiało wykorzystać to, co akurat macie w kuchni. Ważne, by wasz stir-fry był chrupiący i solidnie doprawiony.

Składniki (na 2 porcje):

– 2 dorady (tuszki)
– składniki na marynatę: 3-4 łyżki oleju lnianego, sól morska lub himalajska, pieprz biały lub kajeński, przyprawy korzenne (cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, kurkuma), ząbek czosnku
– kilka plastrów cytryny
– świeży rozmaryn

na stir-fry:

– 1/4 papryczki chili
– duża cebula
– 5-6 szparagów
– pół podłużnej cukinii albo jedna okrągła
– kilka pomidorków koktajlowych
– olej kokosowy do smażenia
– sezam
– sól morska lub himalajska, kurkuma, tymianek

Wykonanie:

Przygotować ryby: tuszki dokładnie opłukać w środku i na zewnątrz, łuski można delikatnie oskrobać nożykiem, następnie jeszcze raz opłukać, osuszyć.

Przyszykować marynatę: w miseczce połączyć olej, sól, pieprz, przyprawy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać.

Ryby ułożyć na desce do krojenia i na każdej, z obu stron, zrobić po 3-4 nacięcia nożem. Przenieść do naczynia żaroodpornego i natrzeć marynatą z każdej strony. Resztę marynaty wylać na ryby. W środku ryb umieścić plastry cytryny i gałązkę świeżego rozmarynu. Przykryć, wstawić do lodówki minimum na godzinę  – im dłużej, tym lepiej.

Po tym czasie nagrzać piekarnik do 190 stopni. Wyjąć cytrynę i rozmaryn z brzuchów ryb (cytrynowe plasterki możemy ułożyć z boku i zapiec, a następnie podać już na upieczonej rybie). Naczynie odkryć i zapiekać przez ok. 20-30 minut. Na ostatnie 10 minut warto włączyć opcję grill.

W międzyczasie przygotować warzywa. Chili posiekać ukośnie w paski, cebulę w piórka. Szparagi umyć, osuszyć, odciąć zdrewniałe końce, pokroić ukośnie w talarki (szparagi pod skosem kroi się doskonale!). Cukinię umyć, pokroić w talarki. Pomidorki koktajlowe umyć, pokroić w ćwiartki.

Na patelni (najlepiej grillowej) rozgrzać olej kokosowy (1-2 łyżeczki). Wrzucić chili, chwilę podsmażyć, dorzucić cebulę. Po 1-2 minutach dorzucić szparagi, przesmażyć, dodać cukinię, smażyć dalej, często mieszając. Po kolejnych kilku minutach dorzucić pomidorki. Warzywa smażyć do chrupkości. Wsypać 1-2 łyżeczki sezamu, doprawić solą, kurkumą i tymiankiem. Całość dokładnie wymieszać i spróbować – ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.

Gotowe warzywa wyłożyć na talerze i nakryć upieczoną doradą.

Smacznego!

Wskazówka: szybkie, pożywne i smaczne warzywne stir-fry w podobny sposób możemy przygotować np. na kolację. Ja tak zrobiłam, na oleju kokosowym podsmażając ukośnie pociętego w paski pora, szparaga (czy dobrze to odmieniłam?), małą okrągłą cukinię i kilka pomidorków koktajlowych. W międzyczasie migiem przygotowałam kaszę kuskus (pół szklanki zalałam wrzątkiem, odczekałam) i wrzuciłam na patelnię. Warzywa z kuskusem doprawiłam sezamem, solą, pieprzem kajeńskim, kurkumą, tymiankiem. Pyszności!

Ryby i warzywa są super.

Ewa

5

  • Ewelina Sichelska

    Jak fajnie, że tu trafiłam, bo uwielbiam ryby i teraz już wiem co jutro zjem na obiad 🙂

    http://dobieramypodklady.pl/

  • Angelika Dudzinska

    Ale narobiliście mi ochoty na pewno przetestuję przepis 😀 Super blog 😉

    http://malykawalekmnie.blogspot.com/

  • Laura

    Na pewno smaczne 🙂 Sprobuję http://www.misslaura.pl

  • kaja wichowska

    Przeczytalam zakładkę o Was i sie chyba zakochalam w Was! Tak pieknie sie opisaliście, widac ze super do siebie pasujecie i ze jestescie dobrymi i pozytywnymi ludzmi z pasjami. Rybkę uwielbiam na pewno wyprobuje przepisu i widze warzywka, mniam. Buziaki kochani! Trzymam kciuki❤️

    Caiawichowska

    • Ewa

      Kaju, bardzo dziękujemy za miłe słowa. Zapraszamy zatem do częstych odwiedzin na naszym blogu, a także testowania przepisów 🙂 My też będziemy wpadać do Ciebie.

  • Justyna Bączyk

    Wygląda mega smakowicie! Bardzo przyjemny blog 🙂
    jvstvnamaria