Czekoladowy tort z sokiem pomidorowym (bez białego cukru)

Oto moja propozycja na tegoroczne ostatki! Mocno czekoladowy tort z zaskakującym składnikiem w postaci soku pomidorowego, przełożony pysznym kremem. Bez grama rafinowanego cukru.

Odkąd istotnie zmieniłam sposób odżywiania, nie unikam słodkości, szukam jednak naturalnej słodyczy i nietypowych połączeń smakowych. Przyznaję, że gotowanie to teraz dla mnie wielka przygoda. Odkrywam nowe doznania, składniki, kombinacje. Moja kuchnia stała się bardzo urozmaicona. W końcu dobrze wiem, jak smakuje sernik – ale jaki smak może mieć ciasto czekoladowe z sokiem pomidorowym, nie miałam pojęcia. Teraz już wiem. Jest pyszne. Bardzo w moim guście. Osoby poczęstowane tym torcikiem również go pochwaliły. Takie legalne słodycze to ja rozumiem! Bez grama białego, oczyszczonego cukru, który zamieniłam na cukier kokosowy (a cukier puder na syrop klonowy). Z niezłymi składnikami, które tworzą zaskakującą całość. Miłej zabawy ostatkowej! 😉

Składniki:

Na ciasto:
– 3/4 szklanki soku pomidorowego
– 1/3 szklanki wody
– 3/4 szklanki kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
– 2 szklanki mąki pszennej (lub innej w wersji bezglutenowej)
– łyżeczka sody oczyszczonej
– pół łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego w wersji bezglutenowej)
– 1/4 łyżeczki soli
– 3 jajka
– 1,5 szklanki cukru kokosowego
– pół szklanki płynnego oleju kokosowego

Na krem:
– 250 g serka śmietankowego o dobrym składzie (u mnie quark)
– 40 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)
– 3 łyżki mleka (np. bez laktozy albo roślinnego)
– syrop klonowy, syrop daktylowy, miód albo inne słodzidło do smaku
– 2 łyżki kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu

– pół szklanki dżemu (truskawkowego, malinowego, porzeczkowego) 100% BEZ CUKRU (czytajmy etykiety)

Wykonanie:

W niedużym garnuszku umieścić sok pomidorowy i wodę, doprowadzić do wrzenia. Dodać kakao i dokładnie rozprowadzić – najlepiej rózgą kuchenną. Zdjąć z palnika, odstawić do wystudzenia (masa może być lekko ciepła).

W misce połączyć suche składniki: mąkę, sodę, proszek i sól. W osobnej, większej misce umieścić jajka, cukier, olej i utrzeć mikserem na jednorodną masę. Następnie, wciąż ucierając, dodać kakao z sokiem pomidorowym. Miksować do połączenia się składników. Na końcu, łyżka po łyżce, dodawać suche składniki, cały czas miksując. Ma powstać gładka, jednolita masa.

Okrągłą tortownicę (ok. 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę i piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut (lub dłużej) – aż wetknięty w ciasto patyczek będzie suchy. Wystudzić.

Przygotować krem. Czekoladę umieścić w garnuszku razem z mlekiem i rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. W misce umieścić serek, dodać słodzidło (zacznij od kilku łyżek), kakao, płynną czekoladę. Zmiksować do powstania gładkiego kremu. Gdyby masa okazała się zbyt mało słodka, dosłodzić ją do smaku i raz jeszcze zmiksować.

Wystudzone ciasto przekroić na pół. Ciasto urośnie podczas pieczenia – górę ściąć, żeby górny blat był płaski. Pierwszy blat tortu umieścić na paterze. Posmarować dżemem (będzie się łatwiej rozprowadzał, jeśli umieścimy go w rondelku i podgrzejemy). Na dżemie rozsmarować połowę kremu. Nałożyć drugi blat, rozsmarować resztę kremu. Ściętą „górkę” tortu zetrzeć na tarce i posypać nią górę tortu.

Smacznego!

Ewa

Oryginalny przepis znalazłam w książce „Potęga warzyw” (wyd. Reader’s Digest). Moja wersja została zmodyfikowana

4