Omlet owsiano-orkiszowy z ulubionymi dodatkami

Na pierwszy rzut oka wygląda jak… schabowy ;-). Ale to omlet – bardzo pyszny, zdrowy i do zrobienia dosłownie w 5 minut.

Praktycznie nie używam już mąki pszennej. Kupuję różne – bardzo lubię gryczaną i jaglaną, w kuchni zawsze mam kokosową i zwykle ryżową, lubię też żytnią, a ostatnio w moje ręce wpadła owsiana (bezglutenowa). Stosuję ją do wszystkiego, ale pierwszy eksperyment z tą mąką dotyczył omletu. W tym przepisie oprócz mąki owsianej użyłam też ekspandowanych zbóż (miałam orkisz), które są wspaniałe jako przekąska do jogurtu czy między posiłkami i z powodzeniem zastępują niezdrowe płatki zbożowe pełne cukru, które wiele osób zjada na śniadanie.

Podajcie ten omlet z ulubionymi dodatkami: domowym dżemem albo innym sprawdzonym smarowidłem, owocami, orzechami, nasionami itp. Oto przepis, który sprawdzi się na śniadanie, drugie śniadanie, podwieczorek lub na kolację.

Składniki (na 1 osobę):

• 1 jajko
• kilka łyżek mąki owsianej (użyłam bezglutenowej)
• 1–2 łyżki mleka
• łyżeczka słodu (użyłam ksylitolu)
• pół szklanki orkiszu ekspandowanego
• szczypta soli (użyłam) himalajskiej
• dobry tłuszcz do smażenia (użyłam oleju kokosowego)
• ulubione dodatki

Wykonanie:

W miejsce umieścić jajko, 2–3 łyżki mąki, mleko, słód i zmiksować na gładką masę. Dodać orkisz i porządnie wymieszać łyżką. Masa prawdopodobnie będzie jeszcze zbyt rzadka – dosypywać po 1 łyżce mąki i kontrolować konsystencję, żeby była dość gęsta.

Na niedużej patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu. Przełożyć masę łyżką, równomiernie rozprowadzić i smażyć pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 2–3 minuty. Przerzucić na drugą stronę, potrzymać pod przykrywką jeszcze przez 1–2 minuty.

Omlet zsunąć na talerz. Udekorować ulubionymi dodatkami. Ja swój omlet posmarowałam masłem orzechowym (dokładnie takim), obłożyłam kawałkami gruszki, posypałam wiórkami kokosowymi i szczyptą cynamonu.

Smacznego!

Ewa

3

  • Za schabowego bym podziękowała, ale taki omlecik – zawsze chętnie 🙂 Też nie mam w domu mąki pszennej – w tej chwili w spiżarni mam ryżową, jaglaną, migdałową, kokosową i.. bananową 🙂 Chętnie wypróbuję omlet na sobotnie śniadanko!

  • Joanna Sobocińska

    Rzeczywiście – można się nabrać! 🙂 Omlety bardzo lubię i na pewno skorzystam z tego przepisu!

  • Anastazja Chmiel

    Przepis niesamowity! Na pewno kiedyś go wypróbuję! 🙂

  • Palec pod budkę

    Uwielbiam omlety, przepis wypróbuję- dzięki!

  • Dorota Buniek

    Jest prawie 21, a ja teraz mam ochotę na omleta 😉 chyba jutro zrobię go na śniadanko

  • Veronica Nowicka

    Super przepis; chyba się dzisiaj na niego zdecyduje 🙂

  • Magdalena Gawron

    Smakowicie to wygląda 🙂 Super blog zapraszam do siebie 🙂 http://my-own-philosophyy.blogspot.com/2017/11/jesienna-chandra-przyjaciel-czy-wrog.html

  • Wygląda przepysznie 🙂 Świetny przepis; pozdrawiam!

  • Heavenly Gorgeous

    Wygląda super, mam nadzieję, że niedługo sama skosztuję 🙂
    Post trafił w 10, właśnie idzie weekend a zawsze w ten czas czaruję ze śniadaniami a tym razem zabrakło mi pomysłów 🙂
    H&G