Nie tylko pomidorowa. Kreatywne sposoby na wykorzystanie zapasów

Co najczęściej robimy z tak zwanych resztek? Z rosołu – pomidorową. Kotlety czy pulpety odgrzewamy, dodając do nich ziemniaki, kaszę albo makaron. Plus sałatka albo wczorajsze buraki. Czyli standard. Gwarantuję jednak, że wystarczy trochę więcej składników i odrobina kreatywności, żeby stworzyć smaczne i zdrowe danie. A przede wszystkim: inne.

Jeśli został ci rosół…

Dodatkowo przydadzą się:pumpkin
– połówka niedużej dyni, obranej i posiekanej w kostkę
– ok. pół szklanki czerwonej soczewicy
– curry albo kurkuma do smaku
– do podania z: jogurtem naturalnym/greckim i groszkiem ptysiowym

Zrobisz to tak:
Rosół wlej do garnka i podgrzej na małym ogniu. Do ciepłego rosołu wrzuć pokrojoną w kostkę dynię i wsyp czerwoną soczewicę. Gotuj do miękkości. Gdy dynia i soczewica zmiękną, zmiksuj zupę na krem. Dopraw curry albo kurkumą. Tak przygotowaną zupę podaj z kleksem jogurtu naturalnego oraz groszkiem ptysiowym.

Jeśli zostały ci pulpety…

Wariant I
Dodatkowo przydadzą ci się:

– torebka kaszy bulgur (100 g)
– 1 cebulka
– 1 cukinia
– garść pomidorków koktajlowych
– sól, pieprz

Zrobisz to tak:
Opakowanie kaszy bulgur ugotuj w osolonej wodzie (według przepisu na opakowaniu albo w proporcji 2:1).

W drugim rondlu podsmaż do zeszklenia cebulkę pokrojoną w pióra. Dodaj pulpety (razem z sosem), podziel je drewnianą łyżką na mniejsze kawałki. Podgrzej. Dorzuć pokrojoną w półksiężyce cukinię. Wszystko razem duś. Pod koniec dodaj umyte pomidorki koktajlowe. Ugotowaną kaszę bulgur wrzuć do rondla z pulpetami i warzywami, dokładnie wymieszaj. Ewentualnie dopraw do smaku.

groats-1459940_1920Wariant II
Dodatkowo przydadzą ci się:
– torebka kaszy gryczanej (100 g)
– 1 mała cebulka
– 1 cukinia
– 1 marchewka
– 2 małe gruszki albo 1 większa
– kora cynamonu, sól, pieprz

Zrobisz to tak:
Opakowanie kaszy gryczanej ugotuj w osolonej wodzie (według przepisu na opakowaniu albo w proporcji 2:1).

W drugim rondlu umieść pulpety z sosem wraz z korą cynamonu i podziel je drewnianą łyżką na małe kawałeczki. Duś chwilę, aż będą ciepłe. Następnie dodaj pokrojoną w małą kostkę cukinię i marchewkę. Duś do miękkości (w razie konieczności delikatnie podlej wodą). Dorzuć pokrojone w plasterki gruszki. Gotuj do miękkości, wyjmij cynamon, dopraw do smaku. Ugotowaną kaszę gryczaną wrzuć do rondla z pulpetami i warzywami, dokładnie wymieszaj. Ewentualnie dopraw do smaku.

Jeśli zostały ci kawałki smażonego kurczaka i ugotowana marchewka…carrot

Dodatkowo przydadzą ci się:
– torebka ryżu basmati (100 g)
– garść orzechów nerkowca

Zrobisz to tak:
W garnku umieść marchewkę, podgrzeć, zblenduj. Dodaj kawałki kurczaka (możesz pokroić je w paski albo mniejsze kawałki). Danie podaj z ryżem basmati ugotowanym według przepisu na opakowaniu albo w proporcji 2:1. Całość posyp orzechami nerkowca.

Jeśli masz kilka-kilkanaście pierogów…

Dodatkowo przydadzą ci się:
– ulubione sezonowe warzywa: np. dynia, cukinia, pomidorki koktajlowe
– 2-3 gałązki rozmarynu (opcjonalnie), ewentualnie rozmaryn suszony
– oliwa z oliwek albo olej rzepakowy
– sól, pieprz

Zrobisz to tak:
W dużym naczyniu żaroodpornym umieść umyte, ewentualnie obrane (jeśli trzeba – pomidorków i cukinii nie obieram) warzywa. Większe podziel na mniejsze kawałki, pokrój w kostkę albo półksiężyce. Warzywa przemieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Między warzywami umieść pierogi, jeden za drugim (jakby siedziały w wagoniku ;-). Skrop oliwą, obłóż rozmarynem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz przez ok. 45 minut albo i dłużej. Na ostatnie 10-15 minut włącz opcję grill.

Jeśli została ci torebka ugotowanego ryżu…

Dodatkowo przydadzą ci się:
– ok. 0,5 szklanki mleka (najlepiej roślinnego)
– pół banana
– łyżka masła orzechowego
– 2-3 łyżeczki syropu klonowego lub daktylowego
– opcjonalnie liofilizowana żurawina
– garść suszonych żurawin do posypania

Zrobisz to tak:
Jeśli ryż był gotowany w osolonej wodzie, umieść go na sicie i przepłucz wrzątkiem. Włóż do rondelka. Zalej mlekiem, dodaj cząstki banana, masło orzechowe i doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze przez chwilę. Dodaj syrop klonowy i lio żurawinę, całość dokładnie zblenduj. Przełóż do miseczki, posyp suszoną żurawiną.

Ewa

PS Gdy pojawiają się kolejne tego typu koncepcje, dopiszę.

2