Kasza jaglana z jabłkiem i serem cheddar

Ale to jest dobre! Dzięki temu przepisowi kolejny raz utwierdziłam się w przekonaniu, że kasza jaglana jest wspaniała. Zdrowa i smaczna, a w kuchni można ją wykorzystywać na dziesiątki sposobów. Tu podajemy ją z jabłuszkiem i… żółtym serem.

Wymyśliłam to danie, gdy na jednej z zagranicznych stron wpadł mi w oko przepis na omlet z tartymi jabłkami i żółtym serem. Choć jeszcze go nie próbowałam, pomyślałam sobie, że takie połączenie smaków może być ciekawe. I wpadłam na pomysł, by skomponować szybkie danie z kaszki jaglanej, jabłka oraz sera cheddar. Smak jest świetny! Głównie za sprawą sera cheddar, ale jeśli go nie macie, może to być inny, dobry ser żółty.

Można podawać na śniadanie, lunch, kolację… Pyszności!

Składniki (na 1-2 porcje):

– pół szklanki kaszy jaglanej
– duże jabłko
– łyżka miodu
– pół łyżeczki cynamonu
– ser cheddar
– woda

Wykonanie:

Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem (by straciła goryczkę). Wsypać do garnuszka, zalać szklanką wrzątku. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 10 minut, aż wchłonie wodę. Dodatek soli nie jest konieczny.

W międzyczasie obrać jabłko, pokroić w plasterki i umieścić w garnuszku (z grubym dnem). Polać miodem, przemieszać. Trzymać na małym ogniu przez kilka minut, aż miód się rozpuści. Dolać niewielką ilość wody (ok. 1/3 szklanki). Wymieszać. Gotować, aż jabłko zmięknie. Pod koniec gotowania dodać cynamon, wymieszać. Miękkie jabłko zmiksować blenderem.

Kaszę jaglaną wymieszać z musem jabłkowym. Przełożyć do miseczki albo szklanki. Wierzch posypać startym serem cheddar. Podawać od razu.

Smacznego!

Ewa

1