Jeżynowe rożki

Gdy mamy możliwość, nie żałujemy sobie jeżyn. Są zdrowe i można z nich wyczarować błyskawiczne przekąski. Zachęcam szczególnie do łączenia jeżyn z bananami – to moje odkrycie. Serdeczne polecam!

Jeżyna jest siostrą maliny, obecnie trochę mniej popularną. Ale za to bardzo zdrową. Zawiera witaminę E (najwięcej spośród wszystkich owoców!), C, PP, A i z grupy B (B6, B9 – kwas foliowy, B1, B12, B2), błonnik, potas, magnez, wapń, żelazo, pektyny, garbniki, kwasy organiczne. W jeżynach obecne są silne przeciwutleniacze, które chronią przed różnymi groźnymi chorobami.

Spożywanie jeżyn zabezpiecza organizm przed atakiem szkodliwych wolnych rodników, a także przed rozwojem nowotworów, wzmacnia układ odpornościowy, działa moczopędnie, antybiotycznie, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Jeżyny uspokajają, spowalniają procesy starzenia się organizmu, podkręcają metabolizm i regulują pracę przewodu pokarmowego.

Jeżyny można jeść na surowo, przerabiać na kompoty, dżemy, soki, nalewki, likiery, dodawać do wypieków i deserów serwowanych na zimno. Ponieważ pasują do mleka i jogurtu, są idealne jako składnik koktajlu.

Niektórzy skarżą się jednak na kwaskowaty smak jeżyn. Mam na to radę – moim odkryciem jest połączenie czarnych jeżyn z bananami, które są słodkie. Taka mieszanka znakomicie do siebie pasuje i wzajemnie się uzupełnia.

Rożki z jeżynami i bitą śmietaną

Składniki:

– ciasto francuskie (śmiało możemy kupić gotowe)
– dwie garści jeżyn
– banan
– cukier
– śmietanka kremówka 30 albo 36 proc.
– łyżeczka cukru pudru

Wykonanie:

Ciasto francuskie rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką i pokroić na kwadraty, mniej więcej o wymiarach 10 na 10 cm. Banana pokroić w plasterki. Przy jednym z rogów ułożyć 2-3 plasterki banana, położyć parę umytych i osuszonych jeżyn, delikatnie posłodzić (dosłownie ociupinę, choć można zrobić też parę rożków bez cukru, będą wtedy mniej słodkie). Złożyć rożka w trójkąt, brzegi zakleić, dociskając widelcem. Włożyć do piekarnika na 20-25 minut i piec w 200 stopniach.

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder.

Rożki wystudzić i podawać z keksem bitej śmietany, przystrojone jeżynami.

Smacznego!

Ewa

jezyny

3

  • Jeżyny… Smak dzieciństwa i wakacji u babci 🙂 Rożki wyglądają bardzo apetycznie. Chyba specjalnie dla nich poświęcę się, i całą moją kuchnię, i zacznę naukę pieczenia 🙂
    Pozdrawiam

  • Marta Flak (Gofer)

    Jeżyny lubię bardzo – czuje, że byśmy się polubili 😀

  • Babskie Skarby

    Mam jeżyny w przydomowym ogródku, ale nie wpadłam na pomysł, żeby przygotować je w ten sposób! 🙂 Na pewno spróbuję.