Frittata pełna warzyw z boczkiem

Przepyszne danie bogate w sezonowe warzywa zapieczone pod jajeczną pierzynką. Mięsożerców zadowoli dodatek smażonego boczku.

Frittata to bardzo proste w wykonaniu i smaczne danie, które można przyrządzić na wiele sposobów. Najczęściej składniki podsmaża się na patelni, zalewa masą jajeczną i dusi pod przykryciem bądź zapieka. Frittata to dobry sposób na przemycenie do potrawy mnóstwa warzyw. Do tego zioła, jajka i ewentualnie mięsiwo, jeśli macie na nie ochotę – ot, cała filozofia. Reszta zrobi się sama.

Składniki (na ok. 4 porcje):

– 2-3 garści fasolki szparagowej (użyłam żółtej)
– kilka plastrów boczku
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2-3 małe marchewki
– pęczek botwinki
– cukinia
– 3 pomidory
– 5 jajek
– 1/4 szklanki mleka
– przyprawy: sól (himalajska), pieprz, kurkuma, słodka wędzona papryka, suszone oregano, ewentualnie gałązka świeżego oregano
– dobry tłuszcz do smażenia (tym razem zdecydowałam się na smalec gęsi)

Wykonanie:

Zacząć od przygotowania fasolki. Fasolkę odszypułkować, opłukać, przekroić na pół albo na trzy części, zalać wodą i wstawić do gotowania. Niech się gotuje, aż stanie się chrupka.

W międzyczasie przygotować resztę warzyw. W dużym rondlu z grubym dnem (najlepiej z odpinaną rączką) rozgrzać tłuszcz (niewiele – jeśli boczek jest tłusty, można z niego zrezygnować). Podsmażyć pokrojony w plasterki boczek. Dorzucić posiekaną w kostkę cebulę i pokrojone w plastry ząbki czosnku. Chwilę podsmażyć. Marchewki umyć, obrać (młode wystarczy oskrobać bądź wyszorować), pokroić w plasterki, dorzucić. Smażyć, często mieszając.

Botwinkę dokładnie umyć, buraczki pokroić w plastry i dodać do warzyw, a po chwili dodać również posiekane łodyżki i liście. Smażyć dalej. 2/3 cukinii zetrzeć na grubych oczkach tarki i wrzucić do rondla. Przemieszać, podsmażyć. Pozostałą część cukinii pokroić w plastry i odłożyć na bok.

Do rondla z warzywami dodać sparzone i pokrojone w kostkę pomidory. Całość wymieszać. Dodać odcedzoną fasolkę szparagową (uważać, żeby jej nie rozgotować). Porządnie doprawić (można użyć też swoich ulubionych przypraw!).

Jajka rozbełtać w misce widelcem albo trzepaczką razem z mlekiem. Masą jajeczną zalać warzywa w rondlu. Na wierzchu rozłożyć plastry cukinii. Można położyć gałązkę świeżych ziół, np. oregano.

Piec w 180 stopniach przez ok. 20-30 minut, aż masa jajeczna się zetnie i zarumieni.

Smacznego!

Wskazówki:

  • Frittatę najlepiej robić w naczyniu, które jednocześnie nadaje się do smażenia i pieczenia. Doskonałe do tego są rondle z odpinaną rączką. Jeśli nie macie takiego cudnego gara, usmażone warzywa przełóżcie do żaroodpornego naczynia, zalejcie masą, dodajcie plastry cukinii i upieczcie.
  • Danie najlepiej podać z lekką sałatką, np. z sałaty, rzodkiewki i jogurtu.
  • Do przygotowania frittaty możecie wykorzystać resztki, jakie zalegają w waszej kuchni. Eksperymentujcie z połączeniami, smakami, produktami. U mnie jest fasolka, botwinka, boczek, marchewka, pomidory, cukinia… Trochę zaskakująco – a całość smakuje wybornie.
  • Spożywanie boczku jest zgodne z dietą Anny Lewandowskiej, którą stosuję. Ważne, żeby potrawy nie łączyć z węglowodanami, dlatego nie ma tu spodu z ciasta, ziemniaków, makaronu czy kaszy.

Ewa

3

  • Patrycja Teclaf

    Na widok tych zdjęć aż zgłodniałam…szkoda, że godzina nie odpowiada przygotowaniu tej potrawy, ale na pewno ją zrobię w najbliższym czasie. Pozdrawiam i zapraszam do siebie. http://patrycjateclaf.blogspot.com/

  • Da Lila Olivia

    Wow, to wygląda smakowicie! 🙂 Uwielbiam to połączenie, ale w wykonaniu fritaty jeszcze nie próbowałam.
    Jakbyś miała czas to zapraszam również do mnie:
    https://dalilahome.com/

  • Maryna Abramava

    Ciekawy przepis! Jeszcze nigdy fritaty nie miałam okazji zrobić, ani spróbować. Jedyne co, to boczek zamieniłabym np. na pierś z kurczaka, bo za boczkiem nie specjalnie przepadam;/
    marusitestowanie.blogspot.com

  • Paulina

    Narobiliśćie mi smaka 😀 Ja również nigdy nie robiłam fritaty,chyba czas spróbować.

  • Ewa PN

    Róbcie i piszcie, czy smakowało! 🙂