Chłodnik z buraków i ogórków

Co jeść, gdy żar leje się z nieba? Chłodnik! Jest smaczny, pożywny, orzeźwiający i bardzo zdrowy. Będzie smakował całej rodzinie.

Buraki warto jeść jak najczęściej, bo są bardzo zdrowe i dobre dla naszego organizmu, a przy tym smakowite. Nie ma lepszego dania na gorące dni niż zimna zupa z tych cennych warzyw (choć są i tacy, którzy chłodnik lubią jeść… zimą).

Składniki:

– 3-4 buraki (ugotowane w łupinkach)
– 2 zielone ogórki
– mały pęczek koperku
– 500 ml jogurtu naturalnego + opcjonalnie 250 ml kefiru (jeśli chcemy, by chłodnik był rzadszy)
– jajko ugotowane na twardo
– sól, pieprz

Wykonanie:

Ugotowane buraki odstawić, aby przestygły. Następnie obrać je z łupin i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Ogórki obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Drobno posiekać koperek.

Starte buraki przełożyć do garnka albo miski, dodać pokrojone ogórki i koperek. Wlać jogurt i ewentualnie kefir. Dodać sól oraz pieprz do smaku. Całość starannie i bardzo dokładnie wymieszać.

Garnek przykryć talerzem i wstawić do lodówki minimum na godzinę.

Ugotowane na twardo jajko obrać, pokroić w ćwiartki i podawać ze schłodzonym chłodnikiem.

Smacznego!

Ewa

3