Buraczane risotto z brązowego ryżu

Odkrycie! Nie tylko ryż arborio nadaje się do przyrządzenia risotto. Spróbowałam z ryżem naturalnym i danie okazało się pyszne. Poznajcie zdrową wersję klasycznego risotto z burakiem, suszonymi pomidorami, szczypiorkiem i klarowanym masłem.

Poszłabym na koniec świata za risotto. Uwielbiam je! Ostatnio w mojej spiżarni zabrakło jednak ryżu arborio, który do risotto jest idealny – wchłania bulion, dzięki czemu ziarenka pęcznieją i robią się miękkie. Popularniejsze gatunki ryżu nie mają tej właściwości, co nie znaczy, że nie można z nich przygotować pysznego risotto! Można, tyle tylko, że ryż powinno się ugotować wcześniej. Potem składniki łączymy w jednolitą, kremową, aksamitną potrawę – koniecznie trzeba ją wykończyć masłem (zdrowiej klarowanym) i parmezanem. Potrawa nie jest wegańska. Ale jest pyszna. Zachęcam do wypróbowania.

Składniki (na 2 porcje):

– szklanka brązowego ryżu
– 4-5 suszonych pomidorów
– olej z suszonych pomidorów albo inny dobry do smażenia
– 1 duży ugotowany burak*
– garść posiekanego szczypiorku + szczypiorek do posypania potrawy
– 2 łyżeczki masła klarowanego
– 2 łyżki parmezanu, startego
– przyprawy: sól (najlepiej himalajska), pieprz, kurkuma, tymianek
– woda
– opcjonalnie pół szklanki soku z buraka (najlepiej świeżo wyciśniętego)

* korzystam z ugotowanych buraków z Lidla, ale można też po prostu buraka ugotować samemu lub upiec i ostudzić

Wykonanie:

Brązowy ryż umieścić na sicie, wypłukać, wrzucić do garnka i zalać wodą w proporcji 2:1, czyli 2 szklanki wody na 1 szklankę ryżu. Przykryć, gotować na wolnym ogniu, aż będzie al dente (nie musi całkowicie zmięknąć, bo będziemy go jeszcze dusić na patelni, ale nie może być też twardy – w garnku powinien spędzić minimum 30 minut).

Na dużej patelni albo w szerokim rondlu z grubym dnem rozgrzać olej. Suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Chwilę przesmażyć. Dodać ugotowanego buraka, startego na tarce o dużych oczkach. Dodać garść szczypiorku. Smażyć przez kilka minut. Dodać ugotowany ryż (jeśli bardzo się zlepi, można rozbić go widelcem), wlać sok z buraka i odrobinę wody. Smażyć na małym ogniu, co jakiś czas dolewając odrobinę wody i nie przestając mieszać do czasu, aż ryż w pełni się ugotuje. Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą, pieprzem, kurkumą i tymiankiem.

Wskazówka: potrawę na patelni można podlewać dobrym domowym bulionem.

Zdjąć patelnię z ognia. Dodać masło klarowane i parmezan, całość dokładnie przemieszać – risotto powinno zrobić się kremowe. Potrawę podawać posypaną posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Ewa

fot. za pomoc w obróbce zdjęcia dziękuję Ani Dobrowolańskiej

5
  • Wygląda bardzo apetycznie. Zapisuję! Jestem anemikiem i nie mogę nigdy znaleźć pomysłu na to jak spożywać buraki, żeby było smacznie. 😉