Bezglutenowe śniadanie: gofry gryczane z piekarnika

Dziś na śniadanie dla małych i dużych proponuję przepyszne, miękkie, puszyste gofry gryczane z ulubionymi dodatkami. Do tego kubek ulubionej herbaty albo kawy – i żadna przeszkoda jest nie do pokonania!

Składniki (na 6 gofrów z piekarnika lub 4 tradycyjne):

– 70 g masła klarowanego
– 160 g mąki gryczanej
– 2 duże jajka
– 200 ml mleka (używam bez laktozy)
– 2-3 łyżki zdrowego słodu, najlepiej ksylitolu (cukru brzozowego) albo cukru kokosowego
– pół łyżeczki sody oczyszczonej albo proszku do pieczenia bezglutenowego
– mała szczypta soli (używam himalajskiej)

Wykonanie:

Masło umieścić w rondelku i rozpuścić.
Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać rozpuszczone masło, wszystko zblendować na gładko.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Masę rozlać do silikonowych foremek na gofry i piec przez ok. 15-20 minut. Gofry można zrobić też w tradycyjnej gofrownicy – kilka minut i powinny być gotowe (piszę „powinny”, bo nie mam gofrownicy, więc to moje założenie ;-).

Podawać z ulubionymi dodatkami: masłem orzechowym, miodem, cienkimi plasterkami jabłka albo banana, jogurtem naturalnym, greckim albo roślinnym (np. śmietanką kokosową), orzechami, sezonowymi owocami itp.

Danie nie zawiera:
– Glutenu
– Białego cukru

Danie zawiera:
– Masło klarowane – jeśli trzeba, wymień na olej kokosowy
– Mleko (bez laktozy) – jeśli trzeba, wymień na roślinne
– Jajka – jeśli trzeba, spróbuj zastąpić je rozgniecionym bananem albo tzw. jajkiem chia (1 łyżkę nasionek chia zalej 3 łyżkami wody, odstaw na bok co najmniej na kwadrans – powstanie żelowa galaretka podobna do białka kurzego)

Smacznego!

Ewa

4

  • Marta Flak (Gofer)

    Mniam, uwielbiam gofry w każdej postaci 😀

  • mistrzM

    Z piekarnika wychodziły nam strasznie wiotkie. Kupiłem gofrownicę profi do swojej kawiarni i chętnie skorzystam z tego przepisu, bo brzmi fajnie. Myślę, że może się dobrze przyjąć w lunchowym menu. Wypieczone w gofrownicy są złociste i bardziej chrupiące, takie moje zdanie.

    • Ewa PN

      Tak, gofry z piekarnika są bardziej wiotkie od tych z tradycyjnej gofrownicy, nie chrupią. Co nie znaczy, że nie są smaczne 🙂

  • Honorata Dyjasek

    Właśnie niedawno wyciągnęliśmy z dna szafy gofrownicę, więc przepis na pewno się przyda 🙂

  • Irmina Garaj

    Moje dzieci uwielbiają gofry- syn suche bez dodatków, a córka z wszelkimi dodatkami. Muszę w końcu kupić gofrownicę i w tedy twój przepis będzie jak znalazł

    • Ewa PN

      Albo silikonowe foremki na gofry jak u mnie – tańsze i zajmują mniej miejsca 🙂

  • Gofry wyglądają wspaniałe!! Na pewno wypróbuje przepis!
    Pozdrawiam!
    Eff

  • agnesssja

    O mniaaaaaam! <3 Wypróbuję!
    agnesssja.blogspot.com

  • Pychota <3 Aż zgłodniałam <3

  • Aleksandra Wądołowska
  • Natalia Sztegner

    Mmm pychotka! <3

  • Fajowe, tylko skąd macie takie gofrowe formy ?:)

  • Oje! Z piekarnika jeszcze nie robiłam. Tylko skąd takie formy gofrowe mieć nie mając gofrownicy hmm

    • Ewa PN

      Kupiłam w Lidlu

  • koniecznie muszę sobie sprawić foremki do gofrów. Tyle ostatnio przepisów na zdrowe gofry się pojawiło, a jesienią do kakałka pitego przy kominku nie ma chyba nic lepszego 🙂 No, oprócz dobrej książki!!