Deser waniliowy z owocami w syropie

Bardzo smaczny i łatwy w wykonaniu deser, który można dowolnie modyfikować. Zróbcie go rano, bo musi się porządnie schłodzić, dzięki czemu wieczorem poczęstujecie bliskich przysmakiem, który pięknie prezentuje się na stole.

Parę podpowiedzi. Masę śmietankową można zrobić ze smakowym serkiem homogenizowanym (np. truskawkowym), wtedy jednak pomijamy dodatek aromatu. Kremówka może być 30 albo 36 proc. U mnie była płynna trzydziestka, więc masa wyszła dość lejąca – a jeśli użyjecie gęstej trzydziestki szóstki, pięknie się ubije na puszystą masę. Dla końcowego efektu nie ma to jednak większego znaczenia.

Do syropu można użyć innych ulubionych owoców – jagód, malin. Jeśli syrop zrobicie z podwójnych proporcji, sos możecie wykorzystać później – doskonale smakuje z jogurtem naturalnym albo lodami.

Składniki (2 porcje):

(na masę serową):
– pół szklanki śmietany kremówki
– 2 łyżki cukru pudru
– łyżeczka żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości gorącej wody i wystudzona
– opakowanie (150 g) waniliowego serka homogenizowanego
– kilka kropli aromatu waniliowego (można pominąć)

(na syrop):
– 1/4 szklanki cukru
– pół szklanki wody
– 300 g miękkich owoców (u mnie maliny i jeżyny)

Wykonanie:

Przygotować masę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać wychłodzoną żelatynę i, ciągle ubijając mikserem, serek homogenizowany oraz aromat waniliowy (jeśli masa będzie płynna, w porządku, może tak zostać). Gdy masa będzie jednolita, przelać ją do pucharków i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Przygotować syrop. Owoce umyć na sicie i osuszyć. Do rondelka wlać wodę, dodać cukier i zagotować. Kiedy cukier się rozpuści, włożyć owoce, wymieszać, doprowadzić do wrzenia i od razu zdjąć z ognia. Odstawić do wystudzenia. Wskazówka: do syropu w wersji dla dorosłych można dodać pół kieliszka ulubionego alkoholu.

Przed podaniem masę śmietankową polać zimnymi owocami w syropie.

Smacznego!

Ewa

0